Samisk flagga

Dela

Kontakta oss

Fira sista april med förstånd

Nu på lördag är det den sista april och många av oss firar Valborgsmässoafton med brasa, fyrverkerier och andra festligheter. Det är en härlig kväll, men tänk efter före och fira med förstånd.

Eldning

Du får göra upp en majbrasa så länge det inte råder eldningsförbud, men risken för gräsbränder är stor den här tiden på året. Snön har börjat smälta bort, den starka vårsolen lyser på torrt fjolårsgräs, och elden kan lätt spridas i vårvinden och det torra gräset. Därför är det viktigt att eldning sker med försiktighet, det är alltid du som eldar som ansvarar för att eldningen sker på ett säkert sätt, och elda aldrig om det råder eldningsförbud!

Mer information: Valborg – Elda säkert – Räddningstjänsten Jämtland (rtjamtland.se) Länk till annan webbplats.

Fyrverkerier

Fyrverkerier är vackra men kan också vara farliga både för människor och miljö. Varje år skadar sig cirka100 personer så allvarligt att de behöver uppsöka sjukvård, och det händer också att bränder startas av fyrverkeripjäser. Tänk på att du ska vara 18 år för att få köpa och använda fyrverkerier, att det är förbjudet att skjuta fyrverkerier i tätbebyggda områden, och att alla former av smällare och raketer med smäll är förbjudna. För vissa typer av fyrverkerier krävs tillstånd, mer information om det finns hos räddningstjänsten.

Mer information: Fyrverkeri – Räddningstjänsten Jämtland (rtjamtland.se) Länk till annan webbplats.

Alkohol

Många tonåringar kommer i kontakt med alkohol under Valborg och i år, när den infaller på en lördag och vi inte längre har några covidrestriktioner, kan det ske extra mycket rörelse ute bland kommunens unga. Som förälder kan du göra stor skillnad genom att på förhand prata med ditt barn om alkoholfrågor.

Mer information: Tonårsparlören (iq.se) Länk till annan webbplats.

Uppdaterad: