Berg har länets bästa tillväxt!

Historisk utveckling enligt Syna för Bergs tillväxt.

Bergs kommun vinner utmärkelsen Bästa Tillväxt 2021 i Jämtlands län. På andra och tredje plats kommer Östersund och Bräcke.

Varje år delar Syna ut priset Bästa Tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. Syna granskar boksluten från alla svenska aktiebolag, och utmärkelsen går till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst.

Anders Englund är tillväxtchef i Bergs kommun med god inblick i både kommunens näringsliv och vilka möjligheter som finns till utveckling.

– Här finns framför allt en stark entreprenörsanda, som jag tror är helt avgörande. Den visar sig först och främst genom alla de många små, välskötta företag som växt fram undan för undan samtidigt som nya kommit till. Här finns också en uppfinningsrikedom och en tradition av att se möjligheter i stället för problem, säger han.

Av hävd har jord- och skogsbruk samt tillverkning varit de stora näringarna i kommunen. Men under senare år sker tillväxten framföra allt inom besöksnäringen. Särskilt tydligt har det varit under de senaste fem åren och nu under Coronapandemin då antalet besökare ökat kraftigt. Det är också inom besöksnäringen och näringar kopplade till den som tillväxten framöver kommer att ske.

– Intresset för att uppleva svensk natur, både vinter- och sommartid, ger en bra grogrund för framför allt det småskaliga företagandet. Det kan handla om allt från restauranger och skid- och skoteruthyrning till turer med hundspann och fiskeexpeditioner. Men också om service som kommer lokalbefolkningen till nytta i form av butiker, bensinmackar och mycket annat.

– Sammantaget skapar det trygga arbetstillfällen samtidigt som det genererar nya och välkomna, något som är av stor vikt i en liten, norrländsk inlandskommun.

– Vi upplever också att många vill flytta hit. Främst är det närheten till fjällen och annan natur som lockar familjer från Mälardalen och andra delar av landet. Men tryggheten och vad man får pengarna när man ska välja bostad är andra viktiga aspekter. I och med att många vant sig vid distansarbete ha nya möjligheter öppnats för den som tröttnat på storstadens jäkt och anonymitet.

Inför framtiden är Anders Englund fortsatt optimistisk. Han menar att förutsättningarna att utveckla kommunen näringsliv och framför allt besöksnäringen är fortsatt stora.

– Vi kan naturligtvis, och ska inte, jämföra oss med andra större kommuner. Däremot ska vi utgå från på vilket sätt vi kan skapa fortsatt tillväxt. Allt måste inte vara stort. Det lilla, genuina duger många gånger precis lika bra. Det viktiga är att det händer saker.

– Den byggboom som rått under senare år hoppas jag också ska fortsätta. Det finns också mycket som pekar i den riktningen, särskilt som intresset för att skaffa fritidshus i fjällvärlden är stort samtidigt som efterfrågan på attraktiva tomter för permanentboende ökar.

– Vi får inte heller glömma bort de gröna näringarna. Även inom skogs- och jordbruket finns det en god utvecklingspotential, exempelvis i form av småskalig matproduktion av hög kvalitet, avslutar Anders Englund.

KÄLLA: syna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.