Samisk flagga

Dela

Kontakta oss

Smittskydd i förskolan

Små barn kan ofta vara särskilt utsatta för vanliga smittor, och smittor får snabbt fäste i förskolan och kan vara svåra att bli av med. Som vårdnadshavare är det viktigt att du följer förskolans anvisningar för när du till exempel ska hålla barnet hemma.

Hur ska du agera för att minska risken att din familj blir sjuka eller sprider smitta till andra barn och personal i förskolan? Tillsammans kan vi hjälpas åt att stoppa smittspridningen.

Vinterkräksjuka eller annan magsjuka

Vänta alltid minst 48 timmar från till exempel senast kräkning innan du låter barnet komma tillbaka till förskolan. Förutom att stanna hemma tillräckligt länge om barnet är eller varit sjuk finns det andra saker du kan göra som enskild och rutiner ni kan införa hemma för att bidra till minskad risk för smittspridning:

  • Tvätta alltid händerna omsorgsfullt (gnugga) med tvål under rinnande vatten efter toalettbesök och innan måltid.
  • Använd gärna pappershandduk för att torka torrt efter handtvätt, istället för tyghanddukar.
  • Komplettera gärna med handsprit efter tvätten.
  • Tvätta alla kläder, lakan och gose­djur i minst 60 grader.
  • Städa golv och toalett noggrant och torka av leksaker, handtag och lampknappar.
  • Om ditt barn kräkts eller haft diarré, ska barnet alltid stanna hemma från förskolan – även om det bara var en gång. Meddela också personalen på förskolan att du misstänker att ditt barn kan vara magsjukt.
  • Friska syskon till magsjuka barn bör också stanna hemma för minskad smittspridning

Feber och förkylning

Håll alltid barnet hemma vid feber och även under ett feberfritt dygn hemma.

Låt annars barnets allmäntillstånd avgöra om det kan återgå till förskolan. Tänk på att barnet ska vara så friskt att det orkar med det höga tempot på förskolan med lek och utomhusvistelse.

Vattkoppor

När ett fall av vattkoppor upptäcks, till exempel på en förskola, har smittan ofta redan spridits. Därför är det svårt att stoppa smittan genom att hålla barnet hemma.

Barnet kan gå tillbaka till förskolan eller skolan när hen är feberfri och mår bra, och orkar vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna. Barn brukar bli friska en till två veckor efter att symtomen har visat sig. Som alltid vid sjukdom är det viktigt att tänka på att även om barnet är piggt hemma behöver det inte betyda att hen orkar vara i en barngrupp och delta i förskolans verksamhet.

Meddela förskolan om ditt barn har vattkoppor, eftersom fler kan ha smittats.

Uppdaterad: